Kako da izlečite akne

Lečenje akni je moguće, ali postoji jedna caka. Pošto je ovo proces, morate znate sve njegove faze. Borba, takođe, zavisi i od uzroka dobijanja akni i njihove vrste. Uz zavisnosti od svega toga, povlačite i svoje poteze! Evo koje!

Lečenje akni i bubuljica – proces

Proces lečenja akni i bubuljica može biti veoma komplikovan i naporan, za to morate unapred da se spremite. Neke akne izazvane su bakterijama, neke gljivicama, dok su neke posledica hormona, tako da sve one iziskuju veoma budno oko lekara, kao i onoga ko od akni i bubuljica želi da se izleči.

Taj proces ponekad ne podrazumeva samo korišćenje određenih kozmetičkih i medicinskih  sredstava za kožu. On podrazumeva i lečenje akni iznutra, menjanje određenih prehrambenih navika i svega što unosimo u svoj organizam.

Ta odricanja su nekada i višegodišnja, ali zapamtite, taj period kad-tad prođe. Ipak, morate biti strpljivi dok ih se ne rešite.

Proces lečenja akni prolazi kroz svoje faze!

Da biste bolje razumeli šta se dešava sa njim, pročitajte sledeće!

Stadijumi lečenja akni

Kako izgleda životni vek jedne akne, odnosno, bubuljice?

Prva faza

Sve počinje pojačanim lučenjem lojnih žlezda. One maste lice i zajedno sa mrtvim ćelijama stvaraju blokade, to jest, zapušavaju pore. Kada je kanal zatvoren, a prljavština nakupljena, tu je dobra podloga da se stvori infekcija.

Druga faza

Bakterije unutar pore se razmnožavaju, stvarajući infekciju. Koža na tom mestu puca, stvarajući crvenu bubuljicu, koja tako inficirana, naraste poprilično. Telo šalje bela krvna zrnca da se izbore sa infekcijom. Tada se stvara vrh, to je kada mi kažemo da je bubuljica sazrela. Nastaje gnojna bubuljica.

Treća faza

Bela krvna zrnca su odradila svoj posao. Sada je infekcija izlečena. Na mestu bubuljice, ostaju krasta i ožiljak od akne. Nakon određenog vremena, te tamne ćelije ožiljka bivaju zamenjene zdravim ćelijama, odnosno, ožiljak bledi.

Svakako je bolje početi sa lečenjem akni što pre, u prvoj fazi.  Što više čekate, infekcija bubuljice biće ozbiljnija i duža. Više će se akni namnožiti na licu i više ćete ožiljaka po njihovom povlačenju imati.

Kada krenete sa lečenjem u prvoj fazi, onda je veća verovatnoća da ćete proći bez ožiljaka. Ako ste, pak, sa lečenjem čekali, pa su akne počele ozbiljno da se razvijaju, onda je važno da što pre krenete, jer i u drugoj fazi akne ne moraju napraviti veliki problem na vašem licu. Ima načina da bubuljica ubrzano zaraste.

Čak i ako vam se desilo da ste zapustili svoj problem, pa su vam se pored akni pojavili i ožiljci, nemojte očajavati. Postoje brojni načini da se ožiljci od akni ublaže i da problemi koji se mogu pojaviti na licu budu sanirani u što kraćem vremenskom periodu.

Naravno, svi želimo da akne nestanu što pre, ali praksa je pokazala da se to ne dešava preko noći.

A koliko vremena treba da prođe?

Brzina lečenja akni

Ovo će veoma zavisiti od stanja vašeg organizma, kao i od prave dijagnoze. Treba da znate zbog čega su vam se akne pojavile na licu. Ako je problem hormonski, vi možete spolja lečiti svoje akne, ali bez nekog velikog uspeha, zato što će problem iznutra da ih i dalje tera na površinu. Ako je problem pogrešna nega, potrebno je samo promeniti rutinu, a rezultati će se videti vrlo brzo.

Nije loše da pročitate šta sve možete uraditi da bubuljice nestanu što brže.

Kada od početka u dogovoru sa dermatologom, počnete da rešavate i problem podivljalih hormona, koji može trajati i po nekoliko godina, onda možete početi i sa spoljašnjom terapijom.

Napadajući problem sa svih strana, garantovan vam je brži oporavak, ali ne samo to.

Nije ni poenta u tome da se izlečite u rekordnom roku, pa da se bubuljice vrate i budu proširenije nego ranije.Poenta je u tome da vam terapija bude što efikasnija i da teče svojim tempom, ali da po završetku terapije nemate apsoluto nikakvih nuspojava i problema.

Uporedićemo to sa gubljenjem kilograma. Ako za mesec dana izgubite 10 kilograma, to će imponovati vašem egu, ali će se oni vratiti brzinom munje, čim se vi vratite nerestriktivnom načinu života.

Ako promenite koncept ishrane i razmišljanja, uvedete trajno neke zdrave namirnice, kilažu ćete gubiti sporije, ali se kilogrami neće vratiti, neće biti jo-jo efekta.

Tako je i sa aknama. Ne treba se radovati prebrzom izlečenju jer ono ne garantuje da će i sutra sve biti kako treba.

Sigurno se pitate sada i ovo:

Kako izlečiti akne?

Ovde vam izlistavamo neke od najčešćih i najefikasnijih načina pomoću kojih možete lečiti i izlečiti akne.

Koji će način za vas biti najbolji i najefikasniji, zavisi od mnogo faktora. Pre svega od načina života koji vodite, ali i stadijuma u kome se vaše akne nalaze.

Lečenje akni antibioticima

Kao prvo, ovo lečenje može biti spolja, a može biti i iznutra, zavisi od stadijuma u kome ste. Naravno, teži stadijumi iziskuju i oralno uzimanje antibiotika, zato što one stvari koje stavljamo na kožu, prodiru samo donekle.

Kada je problem ozbiljan, onda je potrebno da oni deluju i iznutra, kako bi se uklonili svi tragovi akni. Antibiotici za bubuljice nisu baš najpopularniji lekovi i kada god možemo, mi ih izbegavamo. Međutim, kako je potvrđeno njihovo antibakerijsko i antiupalno dejstvo, preporučuju se , ali uz strogi nadzor lekara. Obično je to Klindamicin. Još jedan dobar način lečenja akni, koji morate isprobati, jeste i lečenje benzoil peroksidom.

Lečenje bubuljica laserom

Sve popularniji način jeste lečenje akni laserom. Pre svega, to je zato što je to veoma konforan tretman, koji traje svega dvadesetak minuta. Samo posle nekoliko tretmana, vaša koža će izgledati bolje, čak će i tonus vaše kože biti popravljen.

Nema ispijanja lekova, nema mazanja preparata. Tačnije, sve što se radi, to ne radite vi lično, već stručno lice. U tom smislu vam je mnogo lakše. Iako je jedna od mana, što se akne mogu vratiti nakon 4 do 6 meseci posle terapije laserom, to možete rešiti tako što ćete pristupiti i lečenju iznutra, da li nekim lekovima, ili hranom, odlučiće lekar umesto vas.

Ako imate mogućnosti, isprobajte tretman laserom, pošto će on rešiti i problem lepote vaše kože u celini. I kada su u pitanju akne, ali i kada su u pitanju drugi problemi vaše kože.

Lečenje akni prirodnim putem

Ovo je jedan od najpopularnijih, najefikasnijih i najzdravijih načina, a iz samog naslova vidite zašto. Ako akne lečite prirodnim putem, štitite sebe, svoje telo, svoj organizam od štetnih stvari koje ste mogli da dobijete koristeći neka druga sredstva.

Podeli ovo:

Pokrenite komentarisanje

Odgovorite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*