Med i kurkuma

Antibiotici deluju protiv bakterija, ali upalu disajnih puteva, prehladu ili akutni bronhitis uzrokuju prvenstveno virusi.

 

Kako bi se otkrio uzročnik, potrebni su laboratorijski pregledi – a to košta vremena i živaca. Ako nema dokaza o bakterijama – propisani antibiotik nema efekta.

Sve je više multirezistentnih klica

Stvarni problem je negde drugde: klice su sve otpornije na poznate antibiotike. Ako neko uzima više puta godišnje antibiotike, rizikuje da isti pre ili kasnije ne deluju više na bakterije.

I to nije sve: antibiotici mogu da oštete crevnu floru i oslabe imunitet, što povećava rizik od daljnjih infekcija.

Med kao zamena za antibiotik

Istraživanje australijskih naučnika u „Evropskom žurnalu za kliničku mikrobiologiju i infekcijske bolesti dokazalo je efikasnost meda protiv uzročnika bolesti.

 

Naime, slatko zlato ubija bakterije – svejedno upotrebljava li se direktno na ranama ili ga pacijent uzima oralno.

 

„Naše istraživanje je prvo koje je jasno pokazalo da proizvodi bazirani na medu mogu u mnogim slučajevima da zamene antibiotske kreme za rane. Upotreba meda mogla bi da produži trajanje delovanja antibiotika“, kaže doktorka Di Karter sa Univerziteta Sidnej.

 

Moć kukrume

Kurkuma već oko hiljadu godina igra bitnu ulogu u ajurvedskoj medicini.

Ima antibakterijsko, antioksidativno, antiseptičko i antimikotičko delovanje, te sprečava upale i pomaže kod gljivičnih infekcija.

Nikada više prehlađena zahvaljujući medu i kurkumi?

Kombinacija meda i kurkume je prirodan lek, koji u nekim slučajevima može da zameni antibiotike. Ova moćna kombinacija može da pobediti razne uzročnike upala, odnosno bakterije i gljivice.

 

Kako da napravite ovaj prirodni antibiotik?

Sastojci:

-1 kašika kurkume

-100 grama meda

Priprema:

-Pomešajte oba sastojka tako da dobijete pastu.

Stavite je u prokuvanu posudu i hermički zatvorite

 

Upotreba:

-Kod upale uzimajte prvi dan svakih sat vremena po pola kašičice  paste, a drugi dan svakih dva sata.

-Treći dan će biti dovoljno tri puta po pola kašičice na dan.

Podeli ovo:

Pokrenite komentarisanje

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.


*