Pržene lignje sa marinadom

Biljna apoteka za sve bolesti!

Za ovaj recept potrebno vam je:

  • 400 g lignji
  • malo soli
  • za prženje malo maslinovog ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika prezli
  • 1 kašičica kukuruznog griza
  • 1 kašika kukuruznog brašna

Za marinadu potrebno vam je:

  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica mešavine mediteranskog začinskog bilja
  • 1 kašika maslinovog ulja

 

 

Lignje oprati pod tekućom vodom. Perajice na užem kraju lignji oštrim nožem odseći (treba oprezno odrezati peraje da se ne ošteti trup). Lignje iseći na kolutove cca od 1,5 cm debljine. Pripremite marinadu: Beli luk oljuštiti iseći i izgnječiti ili sitno iseckati. U činijicu staviti izgnječen beli luk, mešavinu mediteranskog začinskog bilja i maslinovo ulje. Dobro izmešati i staviti na stranu dok se lignje isprže. U jednoj posudi izmešati sastojke za paniranje – brašno, prezle, kukuruzni griz i kukuruzno brašno. Kolutove lignji i krakove posoliti. Svaki kolut lignje i njene krakove provući kroz pripremljenu mešavinu za paniranje. Tako pripremljene kolutove i krakove odlagati na tacnu za posluživanje posutu prezlima. U tiganju zagrejati ulje, staviti deo pripremljenih lignji (samo toliko da su jedna kraj druge raspoređene u tiganju) i kratktko propržiti. Ja sam pržila u 2 puta prvo kolutove, a u drugoj turi krakove. Pržene lignje i krakove odlagati na papirni kuhinjski ubrus da upije višak masnoće. Prilikom serviranja lignje preliti sa pripremljenom marinadom.

Podeli ovo:

Biljna apoteka za sve bolesti!

Pokrenite komentarisanje

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.


*