Rolovane tikvice

Biljna apoteka za sve bolesti!

Za ovaj recept potrebno vam je:

  • 300 g mlevenog mesa
  • 2 mlade tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašika masti
  • 200 g prevrelog kravljeg sira
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 4 šnita praške šunke
  • 200 ml neutralne mlečne pavlake
  • 50ml mleka
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica belog bibera u zrnu
  • 3 lista sremuša

Prvo spremite mleveno meso. Crni luk jednu glavicu sitno iseckajte, dodajte dve kašičice soli, pola kašičice mlevenog bibera i na kraju 300 g mlevenog mesa. Sve dobro rukama sjedinite, bukvalno umesite i ostavite sa strane. Dve tikvice manje, mlade oljuštite pa na onom rendetu ili onim ljuštačem po dužini isecite na tanke listove. Tanji listovi nisu krti pa se lako savijaju.

Uzmite komadić mesa pa ga stavite na početak lista tikvice. Debljina mesa kao palac, a dužina zavisi od širine tikvice. Ali recimo da je to ćuftica kao kesten velika.
Pažljivo urolajte i sklonite sa strane. I tako dok ne utrošite meso. Ostavite nekoliko lista tikvica da prekrijete dno.
Vatrostalni pekač premažite mašću, pa naređajte listove tikvica. Preko stavite urolane tikvice baš jednu do druge malo onako sabijeno. Sipajte 5 kašika vode i prekrijte alu folijom. Stavite u rernu na 180 stepeni 15 minuta. Izvadite iz rerne, skinite foliju pa pospite svuda rendani sir. Na krupno narendajte tvrd prevreo kravlji sir oko 200 grama otprilike. Samo ne manje od 200 grama.
Poređajte listove praške šunke ili neke slaninice.
Na kraju zalijte smesom: jedno celo jaje i jedno žumance umutite, dodajte 200ml neutralne mlečne pavlake, 50ml mleka, 2 kašičice soli, kašičicu belog bibera u zrnu. To sve dobro sjedinite pa prelijte preko tikvica.
Vratite u rernu da zapečete. Srednja temeperatura je kod mene 180 stepeni. E sad vremenski koliko je nisam sigurna ali nije manje od pola sata. Na kraju iseckajte dva do tri lista sremuša pa pospite preko i vratite u rernu bukvalno na minut dva. E sad ono ali. Pošto je ovo spremano bez ugljenih hidrata nije imalo pirinča da pokupi vodu, a znate da tikvice puštaju dosta vode, tako da je jelo imalo poprilično safta tj. vode. Ako ne volite sa saftom nego da onako lepo može da se iseče komad onda dodajte u meso 100gr pirinča i naravno povećajte količinu tikvica.
Nešto što me je začudilo. Nisam ni znala da postoje ljudi koji ne vole kada je jelo belo. Kada nema aleve paprike. Pa ako volite vi dodajte u smesu za preliv kašiku aleve paprike. I to je to. Jelo stvarno mnogo lepo i nećete se obrukati kada vam dođu gosti.
Podeli ovo:

Biljna apoteka za sve bolesti!

Pokrenite komentarisanje

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.


*