Svađe u emotivnim vezama i kako ih prevazići

Ne možemo izbeći konflikte. U realnosti emotivne veze nisu površni romatnični filmovi.  Naučite na zdrav način da sagledate i  podnosite svađe u vezi.

Bilo da ste u braku ili su vas obuzeli leptirići u stomaku ne treba izbegavati konflikt. Na posletku život nije satkan samo od lepih trenutaka, već je pun nezadovoljstava i različitosti.

A kada prve svađe u vezi dođu na red, nije retkost da emotivni partneri sukob dožive kao emotivni krah.

Međutim kako bi ste spasili vaš emotivni odnos od čestih nesuglasica i konflikta najpre se treba pozabaviti samim poreklom konflikta, odnosno da li se nesuglasice mogu rešiti. Konflikt nekada može biti veoma dobar put ka evoluciji međuljudskih odnosa, dok sa druge strane može postati destruktivan po emotivnu vezu.

Svađe u vezi i zašto dolazi do njih

Uvažena zabluda odnosi se na činjenicu da je svađa u vezi uvek negativna stvar. Činjenica da konflikt često može rezultirati pozitivnim ishodom daje drugačiju perspektivu posmatranja stvari.

Ukoliko znamo da upravljamo svojim emocijama, svađa sa emotivnim partnerom ne mora da nas načini poraženim i osujećenim, već možemo produbiti i poboljšati odnos sa partnerom.

U zavisnosti kako reagujete na svađu u vezi možete pretpostaviti da li je svađa poželjna ili ne. Većina ljudi u sukobu reaguje vrlo agresivno. Braneći sebe i lične stavove, osoba u konfliktu  može reći stvari i koje ne misli a koje bi pri tom  jako povredile partnera.

Ukoliko imate iskustva sa takvim turbulentnim svađama onda ste upoznati koliko one mogu biti pogubne za emotivni odnos. Međutim ukoliko racionalizujemo ideju svađe i uvidimo da ona može proširiti naše vidike i da nas može navesti da se drugačije ophodimo jedni prema drugima, onda sa sigurnošću možemo reći da je konflikt kao takav poželjan.

Da ne postoje svađe u vezi nikada ne bi smo uvideli da je naše ponašanje pogrešno.

Kako pitanje svađa u emotivnim vezama ili u braku često dovodi do destruktivnih i toksičnih odnosa, a e retko dolazi do rešavanja konflikta, pokušaćemo da uvidimo kakvo ponašanje kod partnera dovodi do pojave istih, svakodnevnih svađa u vezi koje doprinose  velikom stresu i nezadovoljstvu u vezama i brakovima.

Svađe u braku

Prijateljica mi je rekla: “Nervira me muž samo zato što diše”. Dok je druga dodala da : “muškarci i ne treba da postoje na ovom svetu”…

Nakon tog razgovora pitala sam  se da li u braku muž i žena počnu da razgovaraju potpuno različitim jezikom i ne osluškuju potrebe svog partnera? Da li su svađe u braku dobra ili loša stvar?

Od neprestanog zvocanja, nezadovoljstva i nerešenih svađa svakako da se konflikti između partnera produbljuju. Bilo da se radi o “sitnicama”  ili krupnim prepirkama, generalno svesni smo činjenice da nas svađe u vezi mogu odvojiti od prvobitne ideje ljubavi, zajedništva i idelanog braka.

Naposletku, zašto je to tako?!

Istina je da smo svi različiti i da imamo različite potrebe. Ukoliko vaš partner ne prepoznaje vaše potrebe i ne uvažava ih dolazi do konflikta. Bilo da se radi u različitim stavovima ili do svakodnevnih  kućnih dogovora ukoliko se pratneri ne sporazumevaju valjano, bračni život može biti na staklenim nogama usled čestih svađa u braku.

Međutim da li svaka svađa može dovesti do kraha emotivne veze ili se pak stvari nakon svađe mogu popraviti?

U ovom slučaju odgovor je pozitivan.

U naletu afekta i ne možemo baš trezveno da razmišljamo, međutim kako se strasti smiruju određena svađa u vezi bi mogla da nam predstavlja putokaz kako se treba ophoditi prema partneru.

Istina da nijedan odnos nije savršen i da nesvesno činimo dosta stvari koje mogu povrediti osećanja naših najdražih stavlja nas na preispitivanje gde mi to grešimo u našim bračnim odnosima. I zašto dolazi do svađa u braku?

Generalno svima je jasno da iskren i otvoren razgovor može rešiti većinu nesuglasica u brakovima. I dok sam se bavila ovom temom, stalno sam nailazila na iste odgovore – kako jedino otvorena komunikacija i kompromis mogu sprečiti svađu. Svakako da je to ispravno.

Bez dobre komunikacije i kompromisa ne bismo izdržali ni dan pored neke osobe.

Međutim postavlja se pitanje šta se dešava kada kompromis nije dobro rešenje  niti se komunikacija poboljšava usled čestih svađa u braku?

Pri tom određene osobe su izuzetno zatvorene po pitanju svojih osećanja i izbegavaju komunikaciju sa partnerom. Sa druge strana stalna priča “o nama i našim problemima” zaista može ugušiti drugu stranu.

Pitanje mere i tajminga zapravo predstavljaju bazu dobrih odnosa.

Ko uvek inicira svađu i kako se svaka svađa završava? Da li naučimo nešto iz žučne rasprave ili uvek pravimo istu grešku?

Zlatno pravilo je da se ne možemo stalno ljutiti i svađati oko istih stvari. Ukoliko partner uvek radi stvari koje vas dovode do ludila i evidentno nema razloga da ih menja, da li ćete svaki put pokrenuti svađu?

Ukoliko počnete da razmišljate na taj način, onda ste na pravom putu da promenite svoju ulogu koju ste sebi prepisali  u bračnom odnosu. Naime kako vi počnete da menjate odnos prema partneru tako možete smanjiti konflikte i dovesti ih na  razumni minimum.

Sa druge strane ukoliko  je vaš bračni život postao izrazito težak i ukoliko pored brojnih svađa u vezi ne vidite izlaza iz lošeg odnosa, onda treba razmisliti da li takav odnos vredi?

Podeli ovo:

Pokrenite komentarisanje

Odgovorite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*